ITKIJÄ


Karjalainen itkuvirsiperinne eli äänellä itku on ikiaikainen tunteiden purkamiskeino, jolla on pyritty etsimään näkökulman muutosta vallitsevaan tilanteeseen. Aito omin sanoin ja omalla äänellä ilmaistu tunne hoitaa ihmisen sisintä ja luo turvallisen kokemuksen kuulua jokkoon. Itkussa ihminen tulee siksi mikä hän pohjimmiltaan on - heikko ja haavoittuva. Ihminen on rakkauden muotoinen ja meillä on tarve löytää aito yhteys tuohon rakkauteen. Voimme löytää sen vain oman heikkoutemme kautta, suostumalla pieneksi ja tarvitsevaksi. Itkut antavat turvallisen kokemuksen nähdyksi, kuulluksi ja ymmärretyksi tulemisessa.

Löysin oman itkupolkuni kolme vuotta sitten laulun johdattelemana. Vuoden 2017 itkuvirsikurssin jälkeen äänellä itku on ollut vahva osa taiteilijaidentiteettiäni ja taidettani. Olen esittänyt itkuja eri tilaisuuksissa myös taiteen tekemisen ulkopuolella. Pidän itkukursseja ja työpajoja sekä luennoin itkuista.

Olen Äänellä itkijät ry.n jäsen ja toimin hallituksessa sihteerinä. Äänellä itkijät ry. vaalii, edistää, tekee tunnetuksi ja elvyttää ikivanhaa äänellä itkemisen perinnettä Suomessa ja kansainvälisesti.ITKUJA: